Historiek

D’Academie voor beeld is al meer dan 200 jaar een begrip in Sint-Niklaas, het ruimere Waasland én ver daarbuiten.
Paragraphs

Op 5 mei 1813 besliste de gemeenteraad een Académie de dessin, d’ architecture, de peinture et de sculpture op te richten. Kunstenaars Pieter-Benedict De Maere en Pieter De Bruyne namen het initiatief onder Frans bewind. In hetzelfde jaar trokken de Fransen weg en in de woelige periode die volgde, zou Pieter De Bruyne op eigen initiatief de tekenlessen voortgezet hebben. Het Koninkrijk der Nederlanden zorgde in 1818 voor een doorstart onder de naam ‘de Academie’. Later werd dit omgedoopt tot ‘Stedelijke Academie voor Schone Kunsten’ of SASK.

De term ‘de Academie’ wordt nog altijd gebruikt. In de Wase volksmond wordt de naam vaak samengetrokken tot d’Academie.

d'Academie voor beeld startte met 79 leerlingen en groeide uit tot de grootste school voor deeltijds onderwijs in beeldende kunst van het land met ruim 2.800 leerlingen. Met filialen in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Stekene speelt ze – pedagogisch, sociaal én artistiek – een belangrijke rol in het Waasland en daarbuiten. Hoe die ontwikkeling tot stand kwam, is uitgebreid beschreven en gedocumenteerd in het jubileumboek 175 jaar Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas, Tekenen Destijds van Jan Smet. De daaropvolgende 25 jaar van traditie, metier, onderzoek, experiment en hedendaagse kunst werden belicht in het boek Tijdlijn 25 | Kroniek van een academie dat verscheen bij de 200e verjaardag van d’Academie in 2013.

Zowat iedereen die hier in de streek bezig is met beeldende kunst heeft een band met d’Academie. Daar zijn we trots op. D’Academie heeft altijd al een grote impact gehad op de beeldende kunst in de regio.

Sinds directeur Karel Mechiels is ons onderwijs gestoeld op het metier vanuit klassieke waarden. Toen kende d’Academie zijn grootste bloei. Directeur Johan De Vos voegde er vooral de openheid aan toe en het experiment. Vandaag zijn we een instelling met gevoel voor hedendaagse ontwikkelingen. Een instelling die permanent samenwerkt met basis- en middelbare scholen, academies beeld, academies voor muziek, woord en dans, met culturele instellingen, kunstencentra, musea, individuele kunstenaars. Een instelling met een hart voor onderwijs, sociale betrokkenheid en hedendaagse kunst. Een mooie cocktail.

kinderenjongeren volwassenen