Jeanine van der Linde

Paragraphs

 

1. Waarom koos jij voor de Academie?

Vanaf jongs af aan ben ik creatief bezig geweest. De laatste jaren is dat meer toegespitst op het maken van sieraden. De reden dat ik mij heb ingeschreven op de Academie is dat ik de behoefte voelde om mezelf meer uit te dagen met het leren van nieuwe vaardigheden en inzicht te leren krijgen in het ontwerpproces. Om vervolgens met deze nieuwe inzichten ontwerpen te kunnen maken die meer mijn eigen ‘voice’ zouden dragen.

In mijn zoektocht naar een opleiding, kwam ik al snel uit bij de Academie in Sint Niklaas. Vanuit Zeeland is de weg naar België zo gemaakt. Het brede aanbod van het deeltijd kunstonderwijs is iets wat we in Nederland niet kennen, wat ik zeker een gemis vind.

2. Kan je ons iets vertellen over het juweel op de foto en over je eindproject?

Mijn eindproject gaat over de bewustwording van het probleem van de Plastic Soep. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval en elk jaar neemt deze vervuiling toe. We zijn dus eigenlijk de natuur aan het veranderen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat we onze natuur aan het plastificeren zijn.

Strandjuttend langs de Zeeuwse kustlijn, kom ik zelf ook steeds vaker plastic afval tegen. Ik neem daar foto’s van, raap het afval op en verzamel allerlei gevonden materialen. De foto’s en de strandvondsten zijn voor mij inspiratiemateriaal en worden deel van mijn ontwerpen.

De collectie ‘Turning Tides’  is een collectie die bestaat uit draagbare objecten. Het dragen van deze, soms kwetsbare, objecten is een vorm van communicatie. Het gaat over het onder de aandacht willen brengen van de vervuiling én de drang om de schoonheid van de natuur te willen koesteren. Onze natuur is kwetsbaar en vatbaar voor veranderingen door menselijk ingrijpen en onvoorzichtigheid. Door het naast elkaar plaatsen van natuurlijke en niet natuurlijke materialen in mijn ontwerpen, wil ik die negatieve beïnvloeding en het contrast daartussen zichtbaar maken.

Mijn ontwerpen, verzamelingen en strandrituelen zullen de wereld niet gaan veranderen, maar het hele proces heeft mij in ieder geval wel bewuster van mijn eigen gedrag gemaakt en als het anderen aanzet tot wat meer bewustwording dan zou dat mooi meegenomen zijn.

Het ontwerp op de foto is gemaakt met verschillende gevonden materialen. Het doel van mijn ontwerp is om in contact te komen met de kijker, uit te dagen en bewustwording te stimuleren. Daarnaast krijgen de gevonden materialen op deze manier een tweede leven en daarmee een nieuwe betekenis.

3. Hoe heb je de academie beeld en specifiek je opleiding ervaren en (4.) tot welke inzichten heeft de academie jou gebracht? Zijn er zaken die je nu anders bekijkt?

Met veel plezier ben ik de afgelopen jaren naar de Academie gegaan. De Academie is voor mij een plek waar je gewoon voelt dat er een ‘creatieve sfeer’ heerst en er ruimte is om jezelf hier te mogen ontwikkelen. Op het moment dat ik de Academie binnen stapte wist ik, dit wil ik! Ik had toen echter nog geen idee waar het allemaal toe zou leiden.

De opleiding Juweel heeft mij naast de verschillende technische vaardigheden, ook geleerd om te experimenteren met verschillende materialen. Het ruimer mogen benaderen van wat een sieraad kan zijn en kan betekenen, heeft mij geholpen om meer los te komen van het ‘traditionele’ idee van een sieraad. Het heeft mij handvatten en inzicht gegeven hoe ik richting kan geven aan mijn ontwerpen. De laatste twee jaar heb ik bij de vormgeving van mijn ontwerpen verdieping gezocht en onderzoek gedaan binnen bepaalde thema’s. De beeldtaal van een ontwerp en het vormgeven hiervan spreken mij erg aan en ik zou dat graag nog verder wil ontwikkelen.

5. Wat zijn je toekomst plannen met de ervaring die je op de academie hebt opgedaan?

Voor mij is het afstuderen hopelijk een start van een nieuw begin. Ik zou me graag verder willen ontwikkelen op het snijvlak van draagbare ontwerpen met een eigen beeldtaal.

Website:

https://www.jeaninevanderlinde.com/  

Social Media:

https://www.instagram.com/jeaninevanderlinde/

https://www.instagram.com/eye_of_nien/

https://www.facebook.com/jeaninevdlinde

Jeanine
kinderenjongeren volwassenen