Blossfeldt
Haeckel
Haeckel
Haeckel
Blossfeldt
motief
motief
motief

Zelf een motief maken

23 april tot 30 juni
Beeldende kunst
Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.

Het jaar van de bloemen in Sint-Niklaas

Social media sharing

Van plant tot motief

Normaal zou deze week de tentoonstelling van Daniël Ost in De Salons plaatsvinden samen met de opening van het Casino park.  Daarnaast organiseert WARP dit jaar een nieuwe editie van Coup De Ville onder de titel 'Chasing Flowers'.

Het ideale moment om eens aan de slag te gaan met Florale elementen dacht leerkracht digitaal atelier Brenda Decolvenaer.

Studie van een bloem of plant en deze vereenvoudigen tot een motief 

De zwart wit fotografie van Karl Blossfeldt brengt de meest grillige vormen van planten in al hun aanzichten poëtisch in beeld. 

Je kan heel veel beelden van Blossfeldt terugvinden op internet. 

Deze beelden zijn ideaal om als vertrekpunt te gebruiken om planten en bloemen te vereenvoudigen en te stileren tot een eenvoudig en sterk motief dat je kan gebruiken om stoffen te bedrukken of op tegels af te drukken of te sjabloneren door het motief uit te snijden in papier. 

Een ander vertrekpunt kan Ernst Haeckel zijn. Hij was een Duits zoöloog en filosoof die het werk van Charles Darwin in Duitsland bekend maakte. Hij was oorspronkelijk arts en later hoogleraar in de vergelijkende anatomie. Haeckel was daarnaast een begenadigd illustrator, zoals blijkt uit zijn boek Kunstformen der Natur.

Je kan natuurlijk ook zelf eerst een tekening maken van een plant of bloem en deze nadien vereenvoudigen om tot een motief te komen. 

Indien je op computer kan werken in Illustrator kan je dit motief eventueel inscannen indien mogelijk of een foto van nemen met je smartphone en plaatsen als sjabloon in Illustrator en met vectoren overtekenen en invullen met kleur. 

Veel succes en tekenplezier op papier of computer 😉 

kinderenjongeren volwassenen